Ekosept

eko sept

Šta je Ekosept?

Ekosept je dodatak ishrani na bazi etarskih ulja žalfije i pitome nane u obliku oribleta osvežavajućeg, aromatično kiselog ukusa.

Etarsko ulje žalfije doprinosi umirenju iritacija usne duplje, grla i glasnih žica. Dobija se iz osušenih listova biljke Salvia officinalis, u narodu poznate i kao kadulja ili pitomi pelin. Samo ime biljke potiče od latinske reči “salvare”, što u prevodu znači lečiti, izlečiti, spasti i svedoči o dugoj istoriji primene same biljke i njenog etarskog ulja u medicini. Nosioci antimikrobne aktivnosti etarskog ulja žalfije su α-tujon, kamfor i 1,8-cineol, za koje je pokazano da su mnogo efikasniji u lečenju respiratornih infekcija izazvanih gram pozitivnim bakterijama Streptococcus familije.

Etarsko ulje pitome nane doprinosi normalnoj digestiji i imunitetu. Pored toga, pozitivno utiče i na ublažavanje simptoma infekcija gornjih disajnih puteva, kao što su kašalj ili bolno grlo. Izoluje se iz pitome nane (Mentha piperita) i poput ulja žalfije ima veliki značaj u terapiji. Glavni sastojak etarskog ulja pitome nane je mentol, od koga potiče efekat prijatnog osećaja hlađenja sluznice usne duplje i antibakterijsko dejstvo.

Ekosept oriblete sadrže etarsko ulje žalfije i pitome nane izolovano iz biljaka sa teritorije našeg podneblja. Njihov optimalno izbalansiran odnos u oribletama doprinosi ostvarivanju maksimalnog terapijskog dejstva. Prirodnom sastavu doprinosi i prirodna boja hlorofil, od koje potiče prepoznatljiva zelena boja oribleta.

Kada se Ekosept upotrebljava?

Ekosept se može upotrebljavati svakodnevno za dezinfekciju, dezodorisanje i prijatno hlađenje sluznice usne duplje, ždrela i desni. Redovna primena oribleta doprinosi regulisanju bakterijske flore u ustima i jačanju sluznice usne duplje i desni.

Ekosept se posebno preporučuje za upotrebu:

  • u toku infekcija gornjih disajnih puteva (upala krajnika, ždrela i glasnih žica)
  • u toku infekcija sluzokože usne duplje i desni (gingivitis, stomatitis, afte u ustima)
  • kod iritacija izazvanih nošenjem ortodontskog aparata ili proteza
  • pušačima, za regulisanje bakterijske flore i osveženje daha

Kome je Ekosept namenjen?

Ekosept mogu koristiti deca već od 3. godine starosti, odrasli i starije osobe. Posebno se preporučuje osobama sklonim čestim upalama ždrela i desni, pušačima, hroničnim bolesnicima, kao i osobama sa problemom neprijatnog zadaha.

Kako se Ekosept upotrebljava?

Odrasli:  4 – 6 oribleta na dan.

Deca starija od 3 godine:  2 – 3 oriblete na dan.

Oriblete polako otapati u ustima. Nakon otapanja oriblete, pola sata ne konzumirati jelo i piće.

Gde se Ekosept može nabaviti?

Ekosept možete nabaviti u svim bolje snabdevenim apotekama na teritoriji Srbije.

Pakovanje sadrži 36 oribleta.

Broj i datum produženja upisa u bazu podataka Ministarstva zdravlja – 1636/2016 od 07.10.2016. god.

SASTAV 1 oribleta Dnevna doza deca Dnevna doza odrasli 100 g
etarsko ulje žalfije 0,82 mg 1,64 mg – 2,46 mg 3,28 mg – 4,92 mg 0,1 g
etarsko ulje pitome nane 0,82 mg 1,64 mg – 2,46 mg 3,28 mg – 4,92 mg 0,1 g
Nutritivne vrednosti 1 oribleta 100 g
energetska vrednost 11.7 kJ (2.9 kcal) 1390 kJ (348 kcal)
ugljeni hidrati 0.82 g 97.9 g
proteini 0.00 g 0.00 g
masti 0.02 g 2.00 g