49. Međunarodni Beli kros

49. Međunarodni Beli kros

U nedelju, 14. februara 2016. godine, na otvorenim terenima Sportskog centra Košutnjak u Beogradu, uspešno je održana 49-ta po redu tradicionalna atletska trka Beli kros sa međunarodnim učešćem. Kao i prethodnih godina, za organizaciju celokupnog događaja bili su zaslužni Atletski klub 21. Maj i Sportski savez Rakovice, a pod pokroviteljstvom Grada Beograda, Sekretarijata za sport i omladinu i Evropske atletske asocijacije (EAA). Manifestaciju je vodio Brana Radović, brat legendarnog Duška Radovića, koji je na sebi svojstven i duhovit način celom dešavanju dao svoj lični pečat.

Beli kros se održava skoro punih pet decenija na sve ređe snegom prekrivenim terenima na Košutnjaku, zbog čega bi i naziv cele trke uskoro mogao da se preinači u “zeleni kros”. Od 2006. godine odlukom Evropske atletske asocijacije, kros je dobio status “permit” takmičenja EAA, što ga čini jedinstvenim i dragocenim u celom regionu i razlog je učešća brojnih takmičara iz drugih zemalja. Ove godine su pored naših devojaka i momaka na krosu učestvovali i takmičari iz Crne Gore, Slovenije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Velike Britanije.

Na stazi dužine 1000m kros kantri tipa, prvi su se oprobali pripadnici vojske i policije. Odmah nakon njih, usledile su trke najmlađih pionira i pionirki na 1000m, zatim trke juniora i juniorki na 4000 i 3000m i najiskusnijih seniorki i seniora na 3000m i 6000m. Poslednja u nizu bila je trka zadovoljstva na 1000m, u kojoj su svoju sreću oprobali mnogi prisutni građani, među kojima je bilo i nekoliko veterana.

Najzapaženiji su bili pobednici u seniorskim kategorijama, sjajna rekorderka Amela Terzić (AK Novi Pazar) i mladi Elzan Bibić (takođe AK Novi Pazar), koji je sa svojih 17 godina napravio nezapamćeni uspeh na Belom krosu, ubedljivo pobedivši kao najmlađi takmičar u kategoriji seniora. “Amela je dobila konkurenta u muškoj kategoriji”– šaljivo je prokomentarisao Brana Radović nakon Elzanove pobede.

Zahvaljujući dugogodišnjoj uspešnoj saradnji sa AK 21. Maj i Sportskim savezom Rakovice, bili smo u prilici da učesnicima poklonimo paketiće sa dijetetskim suplementima iz našeg asortimana, vrednim dodacima balansiranoj sportskoj ishrani. Nadamo se budućim učešćima u ovoj, kao i svim sličnim sportskim dešavanjima koja imaju za cilj promociju zdravih životnih navika. Hvala organizatorima na sjajnoj manifestaciji i hvala suncu što je sijalo tako sjajno.

autor: mr ph Iva Majstorović, objavljeno 15. februara 2016

 

[button link=”#” color=”silver”] Vrati na početak[/button]