Eko B-vit

vitamin-b-kompleks

Šta je Eko B-Vit?

Eko B-Vit je dodatak ishrani u obliku film tableta, koji sadrži svih osam neophodnih vitamina B kompleksa. Možda se pitate zašto baš svih osam? Zato što, zahvaljujući sinergističkom dejstvu, jedino u tom sastavu ovi vitamini ostvaruju potpuni efekat – a to je učešće u brojnim metaboličkim procesima, kojima se iz unete hrane stvara energija neophodna za funkcionisanje svih tkiva.

Bez dovoljne količine B vitamina ne bi bilo moguće odvijanje niza procesa od suštinskog značaja za naš organizam, kao što su recimo metabolizam proteina, masti ili šećera. Naše telo ih ne može skladištiti, a ni sintetisati, što ih čini esencijalnim nutrijentima, koji se svakodnevno moraju unositi u organizam pravilno izbalansiranom ishranom i dodacima ishrani (dijetetskim suplementima), u situacijama kada je to neophodno. Svedoci smo da savremen način života nameće i savremene navike u ishrani, koje podrazumevaju često preskakanje obroka i jednoličnost namirnica, što povećava rizik od razvoja deficita vitamina B grupe čak i kod zdravih ljudi. Iz tog razloga se preporučuje primena dijetetskih suplemenata, kao koncentrovanih izvora ovih vitamina, osetljivim grupama u koje pre svega spadaju deca, starije osobe, žene u reproduktivnom periodu i hronični bolesnici.

Zbog toga, Eko B-Vit film tablete imaju posebno važnu ulogu u očuvanju funkcije:

  • nervnog tkiva
  • srca
  • muskulature
  • digestivnog trakta
  • crvenih krvnih zrnaca
  • ćelija organa za varenje
  • hormona nadbubrežne žlezde i polnih hormona

Pored pomenutog, redovan unos Eko B-Vit film tableta obezbeđuje normalan rast i razvoj celokupnog organizma, posebno u periodu intenzivnog rasta kod dece i adolescenata.

Ono što je možda interesantno za lepši pol, Eko B-Vit film tablete održavaju integritet građe i funkcije kože, tako što poboljšavaju njenu prokrvljenost, pospešuju regeneraciju i omogućavaju normalan rad lojnih žlezda. Povoljno utiču i na formiranje i rast kose i noktiju, zbog čega se savetuje njihova primena, posebno u stanjima pojačanog fiziološkog opadanja kose, kao što je to slučaj nakon porođaja, ili smene godišnjih doba.

Vođeni principom “manje je više”, kreirali smo optimalno izbalansiran odnos aktivnih supstanci u Eko B-Vit film tabletama. Upravo zahvaljujući ovom odnosu postignuta je maksimalna efikasnost preparata uz primenu manjih doza, a sve to uz minimalnu pojavu neželjenih efekata, što u velikoj meri olakšava primenu.

Kome je Eko B-Vit namenjen?

Najveći procenat zdrave populacije zadovoljava dnevne potrebe organizma za vitaminima B grupe konzumiranjem pravilno izbalansirane ishrane. Međutim, određene grupe ljudi, među kojima su pre svega deca, adolescenti i starije osobe, vrlo često ne unose dovoljnu količinu ovih vitamina hranom. Kod dece je to najčešće uslovljeno slabim apetitom i neraznovrsnom ishranom, dok je u starijoj populaciji razlog usporen metabolizam i malapsorpcija (smanjena apsorpcija hranljivih materija iz creva). Iz tog razloga se, kao dodatni izvor B vitamina, preporučuje primena dodataka ishrani (dijetetskih suplemenata).

Eko B-Vit film tablete, preporučuju se za upotrebu u svim stanjima kada postoji:

  • smanjen unos B vitamina (vegani, vegetarijanci, deca i odrasli slabog apetita, osobe sa nečistom i problematičnom kožom)
  • povećane potrebe za B vitaminima (deca i adolescenti u fazi intenzivnog rasta i razvoja, dijabetičari, profesionalni sportisti, osobe izložene stresu i povećanom fizičkom i psihičkom naprezanju, osobe koje često konzumiraju alkohol, rekonvalescenti posle preležanih infektivnih oboljenja ili hirurških intervencija, hronični bolesnici)
  • nedovoljna/izmenjena apsorpcija iz želuca i creva (osobe preko 65 godina starosti, osobe koje pate od anemije usled nedostatka vitamina B12)

Kako se Eko B-Vit upotrebljava?

Odrasli: do 3 tablete na dan.
Deca školskog uzrasta: do 2 tablete na dan.
Osobe koje imaju posebno povećane potrebe za vitaminima B kompleksa treba da se o načinu upotrebe posavetuju sa lekarom.
Proizvod ne sadrži gluten.

Eko B-Vit film tablete preporučuju se u zavisnosti od individualne potrebe, uz savet lekara ili farmaceuta, koji određuju neophodnu dozu i dužinu trajanja terapije. Kod većine zdravih osoba doziranje se vrši prema vrednosti preporučenog dnevnog unosa (skr. PDU), a trajanje terapije iznosi minimalno od 1 do 3 meseca. Kod osoba sa većim rizikom od nastanka deficita B vitamina primenjuju se posebne preporuke, isključivo uz nadzor lekara.

Gde se Eko B-Vit može nabaviti?

Eko B-Vit film tablete možete nabaviti u svim bolje snabdevenim apotekama na teritoriji Republike Srbije.

Pakovanje sadrži 40 film tableta.

Broj i datum produženja upisa u bazu podataka Ministarstva zdravlja – 1643/2016 od 21.10.2016. god.

SASTAV1 film tableta3 film tablete%PDU*100 g
Vitamin B1 (Tiamin-hidrohlorid)1,0 mg3,0 mg273500 mg
Vitamin B2 (Natrijum-riboflavin-5′-fosfat)1,14 mg3,42 mg244570 mg
Vitamin B5 (Kalcijum-D-pantotenat)5,0 mg15,0 mg2502500 mg
Vitamin B6 (Piridoksin-hidrohlorid)1,42 mg4,26 mg304710 mg
Vitamin B12 (Cianokobalamin)1,3 µg3,9 µg156650 µg
Folat (Pteroilmonoglutaminska kiselina)130 µg390 µg19565000 µg
Niacin (nikotinamid)8,0 mg24,0 mg1504000 mg
Biotin (D-biotin)50,0 µg150,0 µg30025000 µg

* PDU – preporučeni dnevni unos za odrasle

Nutritivne vrednosti3 film tablete100 g
energetska vrednost10,34 kJ (2,44 kcal)1723 kJ (406 kcal)
ugljeni hidrati0,54 g90,4 g
proteini0,05 g7,5 g
masti0,01 g1,6 g

vitamin-cVitamin C-500 je dodatak ishrani na bazi vitamina C, koji je neophodan za očuvanje vitalnosti i poboljšanje otpornosti celokupnog organizma. Bez dovoljne količine ovog vitamina mnoge fiziološke funkcije, kao što su rast i razvoj ili antioksidativna zaštita ne bi bile moguće. Vitamin C je esencijalan nutrijent, što znači da ga naše telo ne može sintetisati, zbog čega se mora redovno unositi izbalansiranom ishranom i dijetetskim suplementima, u situacijama kada je to neophodno.