Bol u grlu

bol u grlu

Upala grla (faringitis) ubraja se u infekcije gornjih disajnih puteva, koje spadaju u grupu najčešćih akutnih zaraznih bolesti u ljudskoj populaciji, pored upale sluznice nosa, glasnih žica i upale krajnika. Javlja se po pravilu u toku jesenjih i zimskih meseci u godini, mada nije retko da se razvije i u toku letnjeg perioda. Bol u grlu kao posledica upale grla jedan je od glavnih razloga zašto posećujemo lekara i lokalnu apoteku, odsustvujemo sa posla i ne vodimo decu u vrtić ili školu. Iako se ne smatra komplikovanom infekcijom, ne sme se nikako shvatiti olako, jer u osetljivim populacijama, kao što su deca, starije osobe, hronični i imunokompromitovani bolesnici, mogu dovesti do pojave ozbiljnijih komplikacija, poput bakterijskog sinuzitisa, upale srednjeg uha (otitis media) i bronhitisa.

Procenjuje se da više od 85% svih slučajeva infekcija grla izazivaju virusi, zbog čega se one izuzetno lako prenose sa osobe na osobu direktnim, neposrednim kontaktom, udisanjem sitnih kapljica iz vazduha (aerosola) koje u sebi sadrže virus. Skoro je nemoguće izbeći bolest posle kontakta sa zaraženom osobom, ali se pravilnom terapijom i dobrom prevencijom simptomi mogu znatno ublažiti.

Lečenje upale grla je najčešće simptomatsko, što znači da se leči simptom – bol u grlu, i to dijetetskim suplementima u formi oribleta, pastila ili lozengi, koji sadrže supstance sa antiseptičkim i antiinflamatornim dejstvom.

U našoj paleti proizvoda izdvajaju se dva preparata na bazi etarskog ulje žalfije i pitome nane, koja efikasno otklanjaju simptome bola u grlu i promuklosti. Ekosept sa i bez šećera na tržištu su još od 1994. godine, zahvaljujući velikom broju zadovoljnih korisnika koji im se rado vraćaju. Zbog svog biljnog sastava, preporučuju se za upotrebu svim starosnim grupama, uključujući i osetljivim populacijama poput dece, trudnica i starih osoba.

Mogu se pronaći u svim apotekama na teritoriji Srbije i svim bolje snabdevenim apotekama u Crnoj Gori.

ekoseptEkosept je dodatak ishrani na bazi etarskih ulja žalfije i pitome nane u obliku oribleta osvežavajućeg, aromatično kiselog ukusa.

Etarsko ulje žalfije doprinosi umirenju iritacija usne duplje, grla i glasnih žica. Dobija se iz osušenih listova biljke Salvia officinalis, u narodu poznate i kao kadulja ili pitomi pelin. Samo ime biljke potiče od latinske reči “salvare”, što u prevodu znači lečiti, izlečiti, spasti i svedoči o dugoj istoriji primene same biljke i njenog etarskog ulja u medicini.

ekosept-bez-seceraEkosept bez šećera je dodatak ishrani na bazi etarskih ulja žalfije i pitome nane u obliku oribleta sa smanjenom energetskom vrednošću. Osvežavajućeg su, aromatično kiselog ukusa, prilagođenog svim starosnim grupama.
Kao aktivnu komponentu Ekosept bez šećera sadrži kombinaciju etarskih ulja izolovanih iz dve biljne kulture sa našeg podneblja – žalfije i pitome nane. Njihova viševekovna primena u uspešnom lečenju prvenstveno bolesti disajnih puteva opredelila nas je da iskoristimo njihovu lekovitost u formi oribleta namenjenih za otapanje u ustima.