Anemija

anemija

Broj anemičnih osoba na svetu je u stalnom porastu, zbog čega se anemije svrstavaju u globalan zdravstveni problem, koji zahvata čak i industrijski najrazvijenije zemlje. Brojke su surove, a one govore da je oko 2 milijarde ljudi (više od 30% svetske populacije) pogođeno nekim oblikom anemije.  Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), u više od polovine slučajeva anemije uzrok nastanka je nedostatak gvožđa u organizmu. Može se javiti kao posledica nedovoljnog unosa gvožđa hranom, povećanog gubitka gvožđa iz organizma i nepotpune resorpcije gvožđa iz unete hrane. Najugroženije populacije su deca predškolskog i školskog uzrasta, žene u reproduktivnom periodu, ali i starije osobe. Budući da su simptomi anemije usled nedostatka gvožđa vrlo nespecifični, a sama bolest se najčešće razvija sporo, dešava se da prođe značajan vremenski period  do postavljanja dijagnoze. Za to vreme bolest nezapaženo napreduje.

Koji su to onda znaci na koje treba da obratimo pažnju, a koji bi potencijalno mogli ukazivati na anemiju?

Blaži simptomi uključuju umor, bledilo kože, slabost, nesvesticu, pospanost i gubitak daha, koje uobičajeno prate ozbiljniji simptomi, kao što su anksioznost, razdražljivost, poremećaji gastrointestinalnog trakta (opstipacija), promene u psihomotornim i kognitivnim funkcijama (mogu dovesti do smanjenja intelektualnih sposobnosti kod dece), česte infekcije, ubrzan rad srca i gubitak kose. Konačno postavljanje dijagnoze može učiniti isključivo lekar, i to na osnovu anamneze, kompletnog pregleda i rezultata laboratorijskih ispitivanja, koja uključuju proveru nivoa gvožđa u krvi i depoima, kao i vrednosti hemoglobina i hematokrita.

Kako se anemija usled nedostatka gvožđa tretira?

Uporedo, na dva načina – obnavljanjem rezervi gvožđa u organizmu kroz unos lekova i dijetetskih suplemenata i otklanjanjem uzroka koji su doveli do razvoja same bolesti (ukoliko su poznati).

Dijetetski suplementi gvožđa primenjuju se za povećanje nivoa gvožđa u krvi i tzv. “popunjavanje tkivnih rezervoara” i moraju se kontinuirano unositi od 3 do 6 meseci uz ishranu bogatu gvožđem. Preporučuju se uz povećan unos vitamina C, koji povoljno utiče na resorpciju gvožđa i time obezbeđuje bolju efikasnost preparata.

Preparat iz naše palete proizvoda namenjen za nadoknadu nivoa gvožđa u krvi Eko –Fe++, kombinacija je gvožđa visoke bioiskoristljivosti, folne kiseline i vitamina C, koji u organizmu deluju kao jedna celina. Glavna prednost preparata je dobra podnošljivost zbog farmaceutskog oblika – film tablete koje se ne žvaću, već se piju sa dovoljnom količinom tečnosti. Zbog toga ne boje zubnu gleđ, ne ostavljaju neprijatan metalan ukus u ustima, a zahvaljujući film oblozi na površini tablete, ne izazivaju tipične gastrointestinalne smetnje poput mučnine i opstipacije. Sve to u velikoj meri pacijentima omogućava da istraju u svojoj terapiji, koja po pravilu traje dugo (od 3 do 6 meseci).

Eko-Fe++ film tablete se mogu nabaviti u svim bolje snabdevenim apotekama na teritoriji Srbije.

Eko-Fe++Osećaj zamora i iscrpljenosti, apatija, nedostatak vazduha, oslabljen imunitet su tegobe sa kojima se sve češće srećemo. Pripisujemo ih savremenom načinu života, prevelikim radnim obavezama, nervnoj napetosti, neredovnoj ishrani i boravku u zatvorenom prostoru, a nismo ni svesni da te naše tegobe često imaju sasvim drugi uzrok – nedostatak gvožđa u organizmu.