Eko-K+

eko-k korigovan

149.00 RSD
PDV je uračunat u cenu.
poruci

Šta je Eko-K+?

Eko-K+ je dodatak ishrani koji nadoknađuje organizmu izlučeni kalijum, čime doprinosi  pravilnom funkcionisanju nervnog, srčanog i mišićnog tkiva i sprečava pojavu grčeva u mišićima.

Tablete sadrže 1 g soli kalijum-hlorida iz koje se nakon primene oslobađa 500 mg kalijumovog jona koji je nosilac aktivnosti proizvoda.

Kalijum je mineral široko zastupljen u našem organizmu. Nosi sa sobom pozitivno naelektrisanje i najzastupljeniji je katjon (pozitivan jon) unutar ćelije. Zahvaljujući tome, kalijum učestvuje u sprovođenju električnih impulsa u ćelijama zbog čega ga pored natrijuma, kalcijuma, magnezijuma, hlorida, fosfata i bikarbonata ubrajamo u važnu grupu elektrolita. Sa drugim katjonima u organizmu kalijum utiče na nervnu provodljivost, kontrakciju mišića, srčani rad, regulaciju volumena krvi u organizmu i bubrežnu funkciju. Pored pomenutog, kalijum ima i veoma važnu ulogu u sintezi proteina iz aminokiselina, metabolizmu ugljenih hidrata, kao i održavanju kiselo-bazne ravnoteže u krvi i tkivima.

Kada se Eko-K+ upotrebljava?

Eko-K+ se upotrebljava kod  povećanog izlučivanja kalijuma iz organizma.

Kalijum se iz organizma normalno izlučuje putem bubrega urinom, a umerenije znojenjem preko kože. Ukoliko su bubrezi zdravi, održavaće ravnotežnu koncentraciju kalijuma. Međutim, upotreba nekih lekova poput diuretika koji izbacuju višak tečnosti iz organizma, učestale dijareje i povraćanje, kao i rad u uslovima povišene spoljne temperature, mogu dovesti do povećanog gubitka kalijuma i posledično hipokalemije – smanjene količine kalijuma u krvi.

Blaga hipokalemija je vrlo često asimptomatska i ostaje neprimećena. Prvi vidljivi znak nedostatka kalijuma je pojava grčeva i trnjenja u mišićima praćena osećajem zamora. Daljim gubljenjem kalijuma javljaju se simptomi poput paralize mišića, koji ukazuju na poremećaj rada ključnih tkiva poput nervnog, mišićnog i srčanog. Ukoliko se ne leči na vreme, hipokalemija može imati životno ugrožavajući ishod.

Kome je Eko-K+ namenjen?

Eko-K+ je namenjen osobama kod kojih gubitak kalijuma iz organizma prevazilazi njegov unos hranom. Ta stanja uključuju povećano izlučivanje kalijuma iz organizma prilikom povraćanja, dugotrajne dijereje, povećanog unosa alkohola ili intenzivnog znojenja uzrokovanog napornim radom, sportskim treninzima, visokom temperaturom u radnom prostoru ili klimatskim uslovima.

Najčešći gubitak kalijuma ipak, dešava se usled primene diuretika  – lekova koji se koriste u terapiji povišenog krvnog pritiska. Određeni predstavnici ove velike grupe lekova pored  izbacivanja viška tečnosti iz organizma utiču na povećano izlučivanje kalijuma. Zbog toga se osobama na terapiji diureticima koji ne štede kalijum savetuje primena Eko-K+ tableta za nadoknadu ovog važnog minerala.

Koje su prednosti primene Eko-K+ tableta?

Glavna prednost primene Eko-K+ je čvrst farmaceutski oblik – tableta. Primenjuje se tako što se tableta popije uz dovoljnu količinu tečnosti, što u velikoj meri maskira neprijatak gorak ukus soli kalijum-hlorida. Tablete se zahvaljujući jedinstvenoj formulaciji brzo rastvaraju u želucu, zbog čega je mogućnost izazivanja lokalne iritacije sluzokože nakon primene svedena na minimum.

Kako se Eko-K+upotrebljava?

1 tableta na dan, sa dosta tečnosti.

Tablete se uzimaju po potrebi.

Ukoliko se koriste uz lekove, treba konsultovati lekara.

Gde se Eko-K+ može nabaviti?

Eko-K+ tablete možete nabaviti u svim bolje snabdevenim apotekama na teritoriji Srbije i Crne Gore.

Pakovanje sadrži  24 tablete.

*Broj i datum produženja upisa u bazu podataka Ministarstva zdravlja – 1108/2016 od 17.08.2016. god.

Aktivni sastojci 1 tableta / dnevna doza % PDU** 100 g
Kalijum (kalijum-hlorid)* 500 mg 25 50 g

*Jedna tableta sadrži 1 g kalijum-hlorida, što odgovara 500 mg jona kalijuma

** PDU – preporučeni dnevni unos

Nutritivne vrednosti 1 tableta 100 g
energetska vrednost 0,6 kJ (0,13 kcal) 57 kJ (13,5 kcal)
ugljeni hidrati 0 g  0 g
proteini 0 g 0 g
masti 0,01 g 1,5 g

Eko-Fe++Osećaj zamora i iscrpljenosti, apatija, nedostatak vazduha, oslabljen imunitet su tegobe sa kojima se sve češće srećemo. Pripisujemo ih savremenom načinu života, prevelikim radnim obavezama, nervnoj napetosti, neredovnoj ishrani i boravku u zatvorenom prostoru, a nismo ni svesni da te naše tegobe često imaju sasvim drugi uzrok – nedostatak gvožđa u organizmu.