FAQ

faq

Zanima me da li proizvodi Eko Farma sadrže gluten, pošto sam odnedavno otkrila da patim od celijakije?

Svi preparati Eko Farma su bez glutena zahvaljujući primeni kukuruznog skroba umesto pšeničnog. Na taj način smo omogućili njihovu primenu svim ljudima koji su preosetljivi na gluten, čiji broj u populaciji nije zanemarljiv.

Koliko tableta Vitamina C-500 mg smem da popijem u toku dana?

U stanjima koja zahtevaju suplementaciju vitaminom C, kao što su intenzivan rast kod dece, veliki fizički napori, trudnoća, česte infekcije, dopuna preparatima gvožđa u lečenju anemija, nedovoljan unos u toku redukcionih dijeta, kao i pušenje preporučuje se primena 1 tablete dnevno. Možete ga popiti sa čašom vode ili ga rastvoriti u šolji mlakog čaja, zbog njegove termolabilnosti.

Koja je starosna granica za konzumiranje Propolis C-100 tableta?

Propolis C-100 tablete su dodatak ishrani na bazi ekstrakta propolisa visoke biološke vrednosti i namenjene su najširoj populaciji. Posebno se preporučuje deci, starijim osobama, hroničnim bolesnicima, rekonvalescentima i osobama sklonim infekcijama gornjih disajnih puteva. Donja starosna granica za primenu Propolis C-100 tableta je uzrast od 3 godine starosti deteta, jer je u pitanju čvrst farmaceutski oblik, dok gornja granica praktično i ne postoji. Deci se savetuje primena 1-2 tablete u toku dana, a odraslima 1-3 tablete.

Po ulasku u treći trimestar trudnoće dijagnostifikovana mi je latentna anemija. Interesuje me da li bih mogla da počnem da koristim Eko-Fe++ i pod kojim režimom primene?

Eko Fe++ tablete se preporučuju osobama koje ishranom ne obezbeđuju organizmu dovoljno gvožđa ili imaju povećane potrebe za ovim mineralom, posebno deci i adolescentima u fazi intenzivnog razvoja, trudnicama i dojiljama i starijim osobama kod kojih je resorpcija gvožđa unetog hranom iz digestivnog trakta usporena ili nepotpuna. Trudnicama se isključivo po preporuci lekara savetuje primena do 3 tablete Eko Fe++ dnevno, uz praćenje hematoloških nalaza.

Interesuje me da li moje dete od 13 godina sme da počne da pije Eko B-Vit tablete, pošto mu je lekar savetovao da uzima kompleks B vitamina zbog male telesne težine i slabog apetita?

Eko B-vit je preparat na bazi kompleksa B vitamina, koji se kao dodatak ishrani preporučuje deci i adolescentima u periodu intenzivnog rasta i razvoja, osobama izloženim povećanom fizičkom i psihičkom naprezanju, rekonvalescentima i hroničnim bolesnicima, posebno onima sa oštećenjem nerava i osobama slabog apetita. Način primene za decu školskog uzrasta je 2 film tablete na dan.

Zanima me koje veštacke zaslađivače sadrži vaš preparat Sweetener i u kojoj meri zamenjuje običan šećer iz domaćinstva?

Sweetener je stoni zaslađivač koji sadrži smešu dva veštačka zaslađivača – saharina i ciklamata. Saharin ima oko 300 puta veću moć zaslađivanja od šećera (saharoze) i nema hranljivu vrednost. Ciklamat je slađi od šećera (saharoze) oko 30 puta, takođe bez nutritivne vrednosti. Sweetener tablete izrađene su kombinovanjem ove dve supstance u odgovarajućem odnosu, tako da slatkoća 1 tablete odgovara slatkoći 1 kafene kašike šećera.

Imam 32 godine i ceo život imam problem sa alergijama na koži,pa me zanima da li su arome i boje u vašim preparatima prirodnog ili veštačkog porekla?

Proizvodi Eko Farma izrađuju se već dugi niz godina od najkvalitetnijih sirovina vodećih svetskih proizvođača iz oblasti farmaceutske industrije. U skladu sa tim naši tehnolozi koriste Givaudan prirodne arome poreklom iz Švajcarske i prehrambene boje koje zadovoljavaju standarde Republike Srbije i Evropske Unije.

Da li moje dete koje ima 4 ipo godine sme da koristi Eko-C-Vit junior tabletice i koliko puta u toku dana?

Eko-C-Vit junior dražeje sa vitaminom C namenjene su kao dopuna ishrane deci predškolskog i školskog uzrasta. Mogu ih koristiti deca starija od 3 godine. Preporučuju se za poboljšanje otpornosti dečijeg organizma u periodu intenzivnog rasta i razvoja, kod povećane fizičke aktivnosti, sklonosti ka čestim nazebima i infekcijama, kod povreda i preloma i nekih oblika anemije. Primenjuju se laganim otapanjem ustima, 1 dražeja u toku dana.

Imam promuklost i umerene bolove u grlu, šta mi možete preporučiti da počnem da koristim, hteo bih da izbegnem primenu antibiotika, uz napomenu da sam dijabetičar.

Za rešavanje bolova i takozvanog peckanja u grlu, kao i promuklosti najbolje rezultate daće uporedna primena Propolis C-100 tableta bez šećera, zahvaljujući svom antibakterijskom i antivirusnom dejstvu i Ekosepta bez šećera, koji će doprineti regulisanju bakterijske flore u ustima i jačanju sluznice usne duplje i desni. Lagano otapajte u ustima 1-3 tablete Propolisa C-100 bez šećera i 4-6 tableta Ekosepta bez šećera u toku dana.

Poštovani, interesuje me koju vrstu skroba sadrže vaši proizvodi?

Svi proizvodi Eko Farma sadrže isključivo kukuruzni skrob, koji ne sadrži gluten.

Stomatolog mi je konstatovao početak parodontopatije pre par meseci. Savetovao mi je da koristim medicinsku pastu za zube i ispiram usta žalfijom. Zanima me da li umesto rastvora žalfije mogu da koristim tablete Ekosepta, pošto bi mi to bilo jednostavnije?

Ekosept je dodatak ishrani na bazi etarskih ulja žalfije i nane u obliku oribleta osvežavajućeg ukusa. Koristi se kod iritacija usne duplje izazvanih infektivnim agensima, zahvaljujući svom antiseptičkom dejstvu. Redovnom upotrebom 4-6 tablete u toku dana može se značajno doprineti jačanju sluznice usne duplje i desni, stoga ga opravdano možete primenjivati u Vašem slučaju.

Koliko tabletica Sweetener zaslađivača smem da unesem dnevno, pošto sam dijabetičar, a zavisnik sam od kafe i sličnih napitaka?

Prema preporukama SZO, savetuje se primena maksimalno 22 tabletice Sweetener zaslađivača u toku dana.

Posle trudnoće mi se pojavio problem opadanja kose, a i nokti su mi primetno tanji i krtiji. Da li vaš preparat Eko B-Vit može da mi pomogne, pošto sam čula da su B vitamini korisni u toj situaciji?

Vitamini B kompleksa u organizmu deluju kao aktivatori procesa kojima se iz unete hrane stvara energija neophodna za funkcionisanje svih tkiva, posebno nervnog tkiva i kože zajedno sa njenim adneksima (kosa i nokti). Nakon trudnoće dolazi do burnih hormonskih promena u organizmu žene, koje su praćene fiziološkim opadanjem kose nakon 9 meseci anagene faze rasta. Opadanje se ne može i ne treba zaustaviti, ali će primena preparata Eko B-Vit doprineti rastu jače i zdravije kose i noktiju. Preporučuje se primena 3 film tablete na dan, najmanje 2 do 3 meseca.

Imam 63 godine i povremeno mi se noću javljaju jaki i neprijatni grčevi u nogama. Lekar me je savetovao da povećam unos kalijuma u organizam. Da li u te svrhe mogu da počnem da pijem Eko-K+ tablete i kako se primenjuju?

Eko-K+ je dodatak ishrani koji nadoknađuje organizmu izlučeni kalijum, čime obezbeđuje normalno funkcionisanje mišića i sprečava pojavu grčeva. Namenjen je osobama koje gube kalijum usled intenzivnog znojenja uzrokovanog napornim radom, sportskim treninzima, previsokom temperaturom u radnom prostoru ili klimatskim uslovima. Mogu ga koristiti i osobe koje su na terapiji diureticima. Tablete se uzimaju po potrebi i to 1 tableta na dan uz povećan unos tečnosti.

Već duže vreme svaki dan pijem po jednu tabletu vašeg C vitamina od 500 mg, ali me interesuje da li bih trebala da povećam unos u toku prehlade i da li mogu da se predoziram?

Preporučena dnevna doza vitamina C za odrasle osobe iznosi 80 mg na dan. U stanjima sniženog imuniteta kao što su nazebi i prehlade savetuje se primena 500 mg vitamina C na dan, u vidu 1 tablete dnevno. Vitamin C spada u hidrosolubilne vitamine, kod kojih su predoziranja tj. hipervitaminoze retka pojava, jer organizam brzo izlučuje količinu koja mu nije potrebna. I pored toga osobe sa bolestima bubrega ili gihtom moraju voditi računa o unosu i konsultovati svog lekara.

Da li je bolje da pijem preparat Eko-Fe++ pre ili posle obroka?

Ukoliko nemate problema sa digestivnim traktom, svakako je bolje primenjivati ga pre obroka, narodski rečeno na prazan stomak, jer će u tom slučaju resorpcija gvožđa od koje zavisi dejstvo biti bolja. Osetljivim osobama savetuje se primena gvožđa u toku obroka, jer može izazvati mučninu i bol u stomaku, kao i opstipaciju. Preparat Eko-Fe++ u sebi sadrži organski vezano dvovalentno gvožđe u obliku fero-glukonata, zahvaljujući čemu se bolje resorbuje i ima veću iskoristljivost od drugih hemijskih oblika, što smanjuje uticaj hrane na njegov efekat.