Zašto je deci neophodan vitamin C?

Zašto je deci neophodan vitamin C?

Prirodni izvori vitamina C
Preporuke za doziranje
Kada je opravdana suplementacija vitaminom C kod dece?
Mogući neželjeni efekti

Vitamin C ili L-askorbinska kiselina je hidrosolubilan vitamin neophodan za normalan rast i razvoj svakog deteta. Uključen je u ključne metaboličke puteve i biosintezu kolagena, glavnog strukturnog proteina od koga su izgrađena mnogobrojna vezivna tkiva. To je posebno značajno za decu i adolescente, čije se tetive, ligamenti, hrskavice, kosti, koža, krvni sudovi, rožnjača i dentin intenzivno razvijaju, zbog čega im treba više “gradivnog materijala” da bi se pravilno formirali. Adekvatan unos vitamina C može poboljšati komponente osetljivog dečijeg imunog sistema i na taj način ublažiti simptome i skratiti trajanje infekcija gornjih disajnih puteva, koje su ujedno i najčešće infekcije u zimskom periodu godine. Pored toga, on pozitivno utiče na proces zarastanja rana i preloma tako što skraćuje vreme oporavka, što je veoma značajno za malu decu, koja su neprekidno izložena riziku od povreda. Dovoljna količina vitamina C za decu znači i zaštitu od razvijanja prilično učestale anemije usled nedostatka gvožđa, zahvaljujući tome što povećava apsorpciju neorganskog nehem gvođža iz gastrointestinalnog trakta.

Prirodni izvori vitamina C

Vitamin C je esencijalan nutrijent, što znači da se ne može sintetisati u organizmu deteta, zbog čega se mora redovno unositi izbalansiranom, zdravom ishranom. Sirovo voće i povrće je najbolji prirodan izvor ovog vitamina. U Tabeli 1 prikazane su namirnice bogate vitaminom C.

Tabela 1: Uporedan prikaz namirnica sa različitim sadržajem vitamina C

voće/povrće količina sadržaj vitamina C
papaja 1/2 srednje veličine 94 mg
kivi 1 veći 84 mg
pomorandže 1 srednje veličine 71 mg
pomorandžin sok 1/2 čaše soka** 50 mg
grejpfrut 1/2 srednje veličine 43 mg
mandarine 1 srednje veličine 22 mg
jagode 3 srednje veličine 21 mg
maline 1/2 čaše* 16 mg
ananas 1/2 čaše* 45 mg
brokoli 1/2 čaše* 54 mg
crvene paprike 1/2 čaše* 120 mg
crveni kupus 1/2 čaše* 27 mg
prokelj 4 glavice 45 mg
karfiol 1/2 čaše* 27 mg
krompir 1 srednje veličine 20 mg
paradajz 1 srednje veličine 16 mg

* – čaša označava količinu voća/povrća koja stane u zapreminu od 250ml
** – čaša soka označava zapreminu soka od 250ml

Različiti faktori kao što su zagrevanje, produženo stajanje, izloženost kiseoniku i jakoj svetlosti, mogu uticati na gubitak sadržaja vitamina C u hrani zbog njegove velike nestabilnosti. Zbog toga većinu navedenih namirnica deci treba nuditi u sirovom obliku, izuzev brokolija, prokelja, karfiola i krompira, koji imaju veći sadržaj vitamina C ukoliko su kuvani. Važno je naglasiti da vodu od kuvanja ne treba bacati, već je treba iskoristiti, jer se upravo u njoj nalaze prilične količine rastvorenog vitamina C, zajedno sa svim drugim hidrosolubilnim vitaminima.

Preporuke za doziranje

Preporuke za primenu vitamina C propisuju se od strane različitih nacionalnih agencija. Prema Odboru za hranu i nutriciju Instituta za medicinu SAD, preporučen dnevni unos (eng. RDA = Recommended Dietary Allowance) za vitamin C predstavlja prosečan nivo dnevnog unosa, koji je dovoljan da zadovolji dnevne potrebe skoro sve (97%–98%) zdrave dece. U Tabeli 2 prikazane su RDA vrednosti za vitamin C za decu uzrasta od 1-18 godina, kao i tolerišući gornji nivo unosa (eng. UL = Tolerable Upper Intake Level) za vitamin C, koji predstavlja maksimalni dnevnu količinu koja neće izazvati pojavu neželjenih efekata.

Tabela 2: RDA i UL vrednosti za vitamin C za decu u odnosu na uzrast

uzrast (godine) RDA (mg) UL (mg)
dečaci devojčice
1-3 15 15 400
4-8 25 25 650
9-13 45 45 1200
14-18 75 65 1800

Kada je opravdana suplementacija vitaminom C kod dece?

Svi roditelji znaju da u toku razvoja deteta naiđe period kada ono počne da odbija nove ukuse i postane veoma probirljivo po pitanju hrane. To vrlo često dovodi do zabrinutosti i frustracije roditelja zbog činjenice da se ishrana deteta na kraju svede na dosta ograničen broj namirnica. Dobra vest je to što je, u najvećem broju slučajeva, ovo samo prolazna faza, koja može da se prevaziđe upornim i strpljivim ohrabrivanjem deteta i ponavljanim nuđenjem namirnica koje bi dete inače odbilo. Najveći broj zdrave dece ima normalne nivoe vitamina C u organizmu, čak i ako odbija da jede voće i povrće, zahvaljujući tome što se veliki broj namirnica uključenih u svakodnevnu ishranu deteta obogaćuje ovim vitaminom (hleb, žitarice, voćni sokovi, mlečni proizvodi). Međutim, postoje slučajevi u kojima deca nažalost ne dobijaju neophodne količine ovog vitamina, kada je opravdano ishrani dodati dijetetske suplemente, uz obaveznu konsultaciju sa pedijatrom. Ti slučajevi uključuju decu koja su pothranjena, decu koja su iz zdravstvenih razloga na restriktivnim dijetama ili koja boluju od hroničnih bolesti zbog kojih imaju veći rizik za razvijanje deficita. Postoje dokazi da vitamin C može povoljno uticati na imuni sistem deteta i skratiti trajanje respiratornih infekcija, što je još jedna indikacija za primenu dijetetskih suplemenata, posebno u toku sezone gripa i prehlada. Važno je naglasiti da dijetetske suplemente vitamina C za decu treba koristiti pažljivo, uz savet lekara i praćenje uputstava za pravilnu upotrebu, čuvati ih van domašaja dece i dobro im objasniti da to nisu slatkiši koje mogu jesti u većim količinama.

Mogući neželjeni efekti

Vitamin C se smatra bezbednim vitaminom zahvaljujući tome što je hidrosolubilan. To znači da se svaka suvišna količina uneta u dečiji organizam efikasno izlučuje urinom. Uprkos tome, štetni nivoi vitamina C se ipak mogu postići, i to najčešće primenom prevelikih doza dijetetskih suplemenata i hrane i pića obogaćenih ovim vitaminom, zbog čega je izuzetno važno držati se preporuka za doziranje. Neželjeni efekti koji se mogu javiti kod dece uključuju dijareju, mučninu, povraćanje, grčeve u stomaku, gorušicu, osip na koži i glavobolju.

autor: mr ph Iva Majstorović, objavljeno 04. decembra 2014

Reference

1. Dietitians of Canada – Food Sources of Vitamin C

http://www.dietitians.ca/Nutrition-Resources-A-Z/Factsheets/Vitamins/Food-Sources-of-Vitamin-C.aspx

2.Vitamin C in your child’s diet – Baby Center

http://www.babycenter.com/0_vitamin-c-in-your-childs-diet_10324695.bc

3. Vitamin and mineral supplementation in kids. American Medical Association.
http://archpedi.jamanetwork.com/article.aspx?volume=163&issue=2&page=192

4. Recommended Dietary Allowance (RDA) for vitamin C

http://lpi.oregonstate.edu/infocenter/vitamins/vitaminC/index.html

5. The U.S. Department of Agriculture’s (USDA’s) Nutrient Database

http://ndb.nal.usda.gov/

Eko-C-vit-juniorEko C-Vit junior dražeje su dodatak ishrani na bazi vitamina C namenjene deci predškolskog i školskog uzrasta. Sadrže preporučenu dozu vitamina C od 50 mg, koja zadovoljava dnevne potrebe dece za ovim vitaminom. Dražeje su slatkog ukusa, sa 100 % prirodnom aromom pomorandže, zbog čega ih najmlađi lako prihvataju – čak i oni najizbirljiviji.