Akcija “Paketić za distrofičara“

Akcija “Paketić za distrofičara“

Udruženje distrofičara južnobanatskog okruga još jednu godinu u nizu organizovalo je donatorsku akciju solidarnosti pod nazivom “Paketić za distrofičara”, sa ciljem da svojim najmlađim štićenicima omoguće da dobiju novogodišnje paketiće i bar malo zaborave na svoje probleme.

Udruženje postoji od 1978. godine i  okuplja obolele sa porodicama i prijateljima, kao i lekare, socijalne radnike i sve ostale zainteresovane za poboljšanje opšteg položaja obolelih. Među 168 članova koji pate od nekog oblika mišićne distrofije, koliko Udruženje broji, najviše nažalost ima dece i mladih – čak 46 devojčica i dečaka. To je u velikoj meri zbog toga što ova teška progresivna bolest najčešće napada decu pre puberteta, koja vremenom bivaju trajno vezana za invalidska kolica i roditeljsku pomoć i negu.

Glavni cilj Udruženja je integracija članova u društvu, kroz borbu za otklanjanje arhitektonskih barijera, ostvarivanje ravnopravnosti prava na školovanje i zaposlenje, a sve to kroz informisanje članova i njihovih porodica o njihovim pravima i obavezama, kao i rušenje predrasuda okoline.

Zadovoljstvo nam je što smo i ove godine bili u prilici da damo svoj doprinos ovoj humanitarnoj akciji i bar malo ulepšamo dan malim herojima koji se hrabro bore protiv ove surove neizlečive bolesti.