Pčelinji propolis: Čudo iz košnice

Pčelinji propolis: Čudo iz košnice

Šta je propolis?
Hemijski sastav
Biološka aktivnost
Terapijska primena
Mogući neželjeni efekti.

Šta je propolis?

Propolis je prirodna mešavina smolastih materija, koje iz različitih biljnih izvora (pupoljaka listova, kore drveća i biljnih sokova) sakupljaju medonosne pčele (Apis mellifera), a potom ih mešaju sa pčelinjim voskom i drugim izlučevinama. Kolonija pčela za godinu dana u proseku sakupi između 150 i 200 g propolisa, koji koristi za zatvaranje otvora i pukotina u košnici i održavanje njene temperature. Zahvaljujući svom antimikrobnom delovanju, propolis takođe štiti košnicu od bakterijskih, virusnih i gljivičnih infekcija. Iznad sobne temperature (˃20 ̊C), propolis je mek, savitljiv i veoma lepljiv, a ukoliko se hladi ili zamrzava, postaje čvrst i krt. Njegova boja u zavisnosti od biljnog porekla može varirati od zelene i braon do crvene.

Hemijski sastav

Detaljne analize su pokazale značajno variranje hemijskog sastava propolisa u zavisnosti od biljnog izvora, geografskog porekla i sezone sakupljanja. Sirovi propolis sa područja umereno kontinentalne klime sadrži 50% smola i biljnih balzama (polifenolna frakcija), 30% pčelinjeg voska, 10% etarskih ulja i 5% polena. Pored toga sadrži i vitamine (vitamini B-kompleksa, provitamin A, vitamin C i vitamin E), minerale (kalcijum, magnezijum, gvožđe, cink, kalijum, fosfor, mangan, kobalt i bakar), šećere, enzime, aldehide, ketone, alkohole i steroide. Do sada je iz propolisa izolovano najmanje 180 različitih komponenti. Međutim, i pored toga, njegov potpuni sastav i dalje ostaje nepoznat i zahteva kontinuirano istraživanje.

Biološka aktivnost

Propolis ima širok spektar bioloških aktivnosti, koje se ogledaju njegovom antimikrobnom, antioksidantnom, antiinflamatornom, imunomodulatornom, antiulcernom i antitumornom dejstvu. Zahvaljujući tome, ljudi su ga koristili kao narodni lek još od antičkih vremena. Nedavno je povratio svoju popularnost kao prirodni proizvod, koji potencijalno može da se koristi u terapijske svrhe, u cilju poboljšanja zdravstvenog stanja i prevencije različitih oboljenja kod ljudi. Proizvodi koji u svom sastavu sadrže propolis široko su zastupljeni na tržištu, u obliku OTC preparata, dijetetskih suplemenata, prehrambenih i (bio)kozmetičkih proizvoda.

Terapijska primena

Propolis se uspešno koristi za lečenje infekcija gornjih disajnih puteva, izazvanih gram pozitivnim bakterijama (Streptococcus sp., Staphylococcus sp.), kao što su prehlada, upala krajnika, ždrela, nosnih puteva i sinusnih šupljina. Brojne studije pokazale su postojanje sinergističkog efekta između ekstrakta propolisa i određenih antibiotika u toku lečenja infekcija. Takođe je pokazano da propolis skraćuje vreme oporavka i što je najznačajnije, ne izaziva razvijanje rezistencije u organizmu i ne oštećuje crevnu floru.

Ekstrakti propolisa imaju široku primenu u stomatologiji, u lečenju sluzokože usne duplje i desni, preosetljivosti zuba, parodontopatije, oralne kandidijaze i u oralnoj hirurgiji (za tretiranje suve alveole, moguće komplikacije nakon vađenja zuba).

Propolis je takođe efikasan u lečenju različitih kožnih oboljenja, kao što su akne, ekcem, labijalni herpes, psorijaza, opekotine, čirevi na koži, staračke pege i fleke, suva koža glave, atletsko stopalo i gljivične infekcije noktiju.

Nekoliko naučnih studija pokazalo je da topikalna primena propolisa u obliku krema ili masti daje bolje rezultate u lečenju genitalnog herpesa (HSV tip 2) od masti sa aciklovirom i placebom.

Propolis ima potencijalno neuroprotektivno dejstvo i moguću terapeutsku primenu u lečenju neurodegenerativnih bolesti.

Mogući neželjeni efekti

Iako se smatra veoma sigurnim proizvodom, propolis može biti veoma opasan za ljude alergične na ubod pčele, med ili polen, kod kojih postoji mogućnost da izazove ozbiljne alergijske reakcije. Astmatičari i osobe koje pate od različitih alergija takođe moraju biti oprezni prilikom upotrebe propolisa. Trudnice i dojilje mogu koristiti proizvode na bazi propolisa isključivo uz savet svog lekara.

autor: mr ph Iva Majstorović, objavljeno 08.oktobra 2014

 

propolis-c-100

Svaka smena godišnjih doba idealno je vreme za razvoj respiratornih i drugih infekcija usled pada imuniteta. Zato ne treba čekati pojavu simptoma prehlade i bolesti, već na vreme treba razmišljati o prevenciji i načinima kako da održimo zdravlje. U tome nam u velikoj meri može pomoći jedna potpuno prirodna smolasta materija, koju sakupljaju samo odabrane  pčele radilice, čije se blagotvorno dejstvo koristi hiljadama godina unazad. Možđa ste već naslutili – u pitanju je pčelinji propolis.

propolis-c-100-bez-seceraPropolis je prirodna mešavina smolastih materija, koje iz različitih biljnih izvora, kao što su pupoljci, listovi ili biljni sokovi, sakupljaju medonosne pčele radilice (Apis mellifera), a zatim ih mešaju sa pčelinjim voskom i drugim izlučevinama. Za pčele je propolis od velike važnosti, jer štiti košnicu od bakterijskih, virusnih i gljivičnih infekcija, zahvaljujući svom antimikrobnom dejstvu. Ljudima međutim nije ništa manje značajan, jer podaci govore da su ga koristili kao narodni lek još od antičkih vremena. Propolis je od nedavno povratio svoju popularnost u svetu i u našoj zemlji, gde je zabeležen rast primene prirodnih proizvoda u terapiji i prevenciji različitih oboljenja.